Äitiys tervein jaloin

 

Oletko raskaana?

Raskaus on erityistä aikaa naisen elämässä. Raskaushormonit ja kasvavaa lasta kantava kohtu vaikuttavat tulevan äidin laskimoihin. Itse asiassa, 30% ensimmäistä kertaa raskaana olevista naisista,  ja 55% prosenttia naisista, joilla on takana kaksi  tai useampia täysiaikaisia raskauksia, saavat suonikohjuja raskautensa aikana. Useat raskaana olevat kokevat yleisimpiä oireita, kuten väsyneet, raskailta tuntuvat, särkevät jalat sekä turvotus jalkaterässä ja nilkassa. Myös suonikohjuja voi esiintyä. Suonikohjut ilmaantuvat usein raskauden neljännellä kuukaudella, ja useimmiten lähtevät pois vauvan synnyttyä.

Raskauden aikana hämähäkkisuonet ja suonikohjut tyypillisesti pahenevat, ja muutuvat kipeiksi, kuumottaviksi sekä muuttavat väriä purppuranpunaiseksi. Jalkakramppeja tulee useammin ja ne ovat kivuliaampia.

Komplikaatioiden, kuten pinnallisten laskimotulehdusten riski kasvaa. Syvä laskimotukos on yksi raskausajan yleisimmistä komplikaatioista (lue lisää kohdasta Akuutit laskimosairaudet).

 

Näihin komplikaatioihin on useita syitä, tässä muutamia:

 • lisääntynyt verimäärä
 • laskimoiden seinämien löystyminen
 • vauvan asennon aiheuttama jalkojen laskimopaineen nousu
 • veren koostumuksen muuttuminen, joka lisää riskiä laskimoveritulpan muodostumiseen

Estääkseen jalkojen epämukavaa oloa ja välttääkseen komplikaatioita, tulisi raskausaikana jalkoihin kiinnittää erityistä huomiota ja hoitoa. Riski laskimo-ongelmille on vieläkin suurempi, jos yksi tai useampi seuraavista ehdoista täyttyy:

 • perheessä laskimosairauksia
 • itsellä aiempi laskimosairaus
 • useita aiempia raskauksia
 • vietän pitkiä aikoja istuen tai seisten

 

SIGVARIKSEN vinkkejä raskaana oleville:

 • Vältä istumista tai seisomista pitkiä aikoja
 • Liikuttele jalkojasi
 • Vältä altistumasta korkeille lämpötiloille (kuumat kylvyt, saunat, auringonotto)
 • Liiku, kävele, pyöräile, ui
 • Virkistä jalkojasi kylmällä suihkulla
 • Käytä SIGVARIS -lääkinnällisiä hoitosukkia

 

Kompressioterapian hyödyt

Sukat, joissa on asteittain kevenevä kompressio, on tehokkain keino estää turvotusta. Se myös lievittää jalkakipuja, helpottaa raskaalta tuntuvia jalkoja ja vaikuttaa omalta osaltaan hämähäkkisuonten ja suonikohjujen muodostumisen ehkäisemiseksi. Kompressiosukissa tulisi olla asteittainen puristus, joka on vahvin nilkassa keventyen asteittain ylöspäin noustessaan. Kliiniset tutkimukset osoittavat, että hoitosukat, joissa on asteittain kevenevä kompressio ovat tehokkaat ja niiden tulisi olla tärkein laskimoiden vajaatoiminnan oireiden lievittäjä raskauden aikana ja synnytyksen jälkeen. (Büchtemann AS, et al. 1999. The effect of compression therapy in venous haemodynamics in pregnant women. Br J Obstet Gynaecol. 106 (6): 563-569.)

 

SIGVARIS auttaa

Asteittainen kompressio on tehokkain keino estää turvotusta ja parantaa verenkiertoa. Lääkinnällisten hoitosukkien käyttö raskauden aikana laskee myös sekä äidin että sikiön kohonnutta sydämen sykettä. Lisäksi hoitosukat voivat pienentää suonikohju-, laskimotulehdus ja verisuonitukoksen riskiä. Kompressioterapia myös vähentää tyypillisimpiä epämukavia oireita, kuten turvotusta jaloissa ja nilkoissa sekä kipua ja väsymyksen tunnetta jaloissa.

SIGVARIS tarjoaa laajan valikoiman lääkinnällisiä hoitosukkia, jotka on suunniteltu edistämään naisten terveyttä raskauden aikana. SIGVARIS –sukkia saa useissa eri materiaaleissa, muodikkaissa väreissä ja malleissa vastaamaan tarpeisiisi. Voit myös keskustella lääkärisi kanssa sinun tilanteeseesi parhaiten sopivasta kompressiovahvuudesta.