Säärihaava

Säärihaava on yksi  vakavimmista merkeistä laskimoiden vajaatoiminnan etenemisestä. Kompressiohoito on merkittävä tekijä haavan paranemisessa ja haavan jälkeisessä hoidossa. Kompressiosukkia tulisi käyttää aina, vaikka säärihaava saataisiinkin paranemaan.

 

Mikä säärihaavan aiheuttaa?

Kroonisessa laskimoiden vajaatoiminnassa laskimoiden seinämät pehmenevät ja venyvät aiheuttaen sen etteivät laskimoläpät pääse kunnolla sulkeutumaan. Tämä aiheuttaa veren paluuvirtauksen raajaan. Paluuvirtauksen pahentuessa ajan kuluessa, pinnalliset suonet vaurioituvat, joka aiheuttaa turvotusta, tulehdusta, kudoksen kovettumista ja ihon vajaaravitsemusta. Näistä lähtökohdista kehittyy helposti säärihaava.

Laskimoperäiset säärihaavat ovat usein kroonisia ja paranevat huonosti. Ne ilmaantuvat usein jalan sisäsyrjälle, nilkan yläpuolelle. Haava on pinnallinen, ja saattaa olla kivulias. Alaraajaturvotusta esiintyy usein. Ihon väri haava ympäristössä on usein ruskea. Haava itsessään on epäsymmetrinen ja saattaa erittää kudosnestettä. Myös tulehduksen merkkejä saattaa olla näkyvissä. 10-20% säärihaavoista on valtimoperäisiä, joten jokaiselle säärihaavapotilaalle tulisi tehdä ultraäänitutkimus valtimoverenkierron toiminnan tarkistamiseksi.

 

Miten laskimoperäistä säärihaavaa hoidetaan?

Hoidon pääasia on tulehduksen pitäminen kurissa ja haavan hoitaminen. Haava paranee hitaasti useiden kuukausien aikana, riippuen sen koosta ja muista riskitekijöistä. Kivun hoito, turvotuksen poistaminen ja terveen ihon suojaaminen ovat tärkeitä tekijöitä haavan hoidossa. Laskimoiden toiminnan parantaminen on yksi askel. Perinteisesti käytetään vähäelastisia sidoksia, kunnes eritys haavasta on lakannut. Pienten ja keskisuurten säärihaavojen hoidossa kompressiohoitoa voidaan jatkaa 30-40 mmHg lääkinnällisellä hoitosukalla tai erityisellä haavanhoitosukalla (SIGVARIS Ulcer-X) haavan paranemiseen saakka. Oma lääkärisi arvioi tilanteen ja määrää sinulle tehokkaimman hoitomenetelmän.

Liki 80% säärihaavoista saadaan paranemaan oikealla hoidolla. Haavan uusiutumisprosentti vaihtelee hoitokäytäntöjen ja potilaan hoitomyöntyvyyden perusteella. Tutkimukset ovat osoittaneet, että uusiutumisprosentti on matalimmillaan 26-28%, mutta se voi olla myös niinkin korkea kuin 69% (Bryant, 164-204.). Kun säärihaava on parantunut, potilaan tulisi käyttää 30-40mmHg kompressiosukkaa loppuelämänsä ajan estääkseen säärihaavan uusiutumisen.

Kompressiosukkia ei saa käyttää, jos sairastaa vakavaa valtimonkovettumatautia.

 

(Lähde:  Bryant RA, editor. Acute and Chronic Wounds. St Louis Mosby; 1992, p 164-204)

 

Kompressioterapian hyödyt

  • Käytön helppous verrattuna sidoksiin lisää hoitomyöntyvyyttä. Sidosten käyttöön vaaditaan terveydenhuoltoalan koulutusta.
  • Säärihaavan korkeampi paranemisprosentti
  • Säärihaavan uusiutumisriskin pieneneminen
  • Tehokas hoitomuoto, joka ei hankaloita haavasidosten käyttöä
  • Vähentää merkittävästi kipua, jolloin potilas saa paremmin levättyä

 

SIGVARIS auttaa

SIGVARIS lääkinnälliset hoitosukat ovat merkittävässä asemassa säärihaavan hoitamisessa ja paranemisessa. Aiemmin haavainen iho saattaa myös herkästi kehittää uuden haavan. Päivittäinen liikkuminen, terveellinen ruokavalio ja painonhallinta ovat myös avaintekijöitä potilaalle, joka hoitaa säärihaavaansa.

 

SIGVARIS Ulcer-X –kehitetty potilaita ajatellen

SIGVARIS Ulcer-X on kaksiosainen hoitosukkapaketti. Siihen sisältyy matalan kompression alussukka ja 23-32mmHg Traditional –hoitosukka. Alussukka on valmistettu puuvillan sisäkerroksesta ja sen pehmeä, hieman liukas ulkopuoli helpottaa hoitosukan pukemista päälle. Alussukka pitää haavasidokset paikallaan öisin, jonka takia potilas saa nukuttua paremmin. Päivittäisissä toiminnoissa päällimmäinen hoitosukka antaa haavan paranemiseen tarvittavan kompression. Traditional –hoitosukka suositellaan riisuttavaksi yöksi, mutta puuvillainen alussukka suositellaan jätettäväksi jalkaan myös makaamisen ja nukkumisen ajaksi.

 

Tieteellisesti todistettuja tuloksia

Tutkimuksen (Mariani, 191-197)  mukaan Ulcer-X –sukka on erinomainen hoitovalinta laskimoperäisen säärihaavan hoitoon:

  • Säärihaavan paranemisprosentti 96,2% käytettäessä Ulcer-X –sukkaa, perinteisiä sidoksia käyttämäällä paranemisprosentti 70%
  • Säärihaavat, joiden halkaisija on alle 4cm paranivat kaksi kertaa nopeammin Ulcer-X –sukkia käyttämällä kuin sidoksia käyttämällä, isommat (yli 4cm halkaisijaltaan) olevat säärihaavat paranivat yhtä nopeasti Ulcer-X –sukkia käyttämällä kuin sidoksia käyttämällä
  • Ulcer-X käyttäjäryhmä ei raportoinut lainkaan yöllä / aamulla ilmenevää haavakipua, mutta sidosten käyttäjäryhmästä 40% raportoi yöllisestä kivusta ja 20% aamulla ilmenevästä kivusta.

(Lähde: Mariani, F. et. al.  2008. The treatment of venous leg ulcers with a specially designed compression stocking kit. Phlebologie 37; 191-197.)