Lymfaödeema

Lymfaödeema ilmenee yhden tai useampien raajojen turvotuksena. Turvotus voi vaikuttaa myös muihin alueisiin, kuten päähän, niskaan, rintoihin tai genitaalialueeseen. Lymfaödeema on seurausta nesteiden ja muiden elementtien (esimerkiksi proteiinien) kertymisestä kudokseen imunestejärjestelmän toimintakyvyn alentumisen vuoksi. Se voi johtua synnynnäisesti poikkeavasta imusuonistosta, mutta sen voi aiheuttaa myös vaurio keräävissä imuteissä.

Lymfaödeema on krooninen tila, johon ei ole parannuskeinoa, mutta sitä voidaan lievittää oikeilla hoitokeinoilla. Jos lymfaödeemaa ei hoideta, se voi edetä ja sen kanssa eläminen voi muuttua haastavaksi.

 

 Ketkä sairastuvat?

Yksi 6000:sta ihmisestä sairastuu synnynnäiseen lymfaödeemaan. Lymfaödeeman / kroonisen turvotuksen esiintyvyys on ollut 0,13-2% luokkaa. Kehittyneissä maissa lymfaödeeman esiintymisen pääsyynä ovat olleet syöpähoidot.

Lymfaödeeman riskitekijät eivät ole tiedossa. Olemassa voi olla useita tekijöitä, jotka altistavat yksilöä kehittämään lymfaödeeman, tai ennustavat taudin etenemistä ja lopullista vakavuutta.

 

Lymfaödeeman luokittelu

 • Primaarisen lymfaödeeman ajatellaan olevan seurausta synnynnäisesti epänormaalista imusuonistosta
 • Sekundaarinen tai hankittu lymfaödeema on seurausta imusuoniston tai keräävien imuteiden vauriosta, tai toiminnallisesta vajavuudesta. Hyttysten piston aiheuttamat tulehdukset, vakavat haavat tai palovammat voivat vaurioittaa imusolmukkeita ja aiheuttaa lymfaödeemaa. Erilaiset kirurgiset toimenpiteet, vakavat loukkaantumiset ja syöpähoitojen sädehoidot voivat myös käynnistää sairauden.

 

Lymfaödeeman hoito

Lymfaödeemaa voi olla useaa eri vaikeusastetta. Kompressioasusteita voidaan käyttää ennaltaehkäisynä tai osana lievän yläraajan lymfaödeeman hoitoa. Varsinaisesti kompressioasusteita käytetään lymfaödeeman pitkäaikaisessa hoidossa, usein lymfaterapiakuurin jälkeen. Yläraajan lymfaödeeman hoidossa käytetään yleensä lievemmän kompression tuotteita kuin alaraajan lymfaödeeman hoidossa (Lymphoedema Framework: International Consensus. Best Practice for the Managment of Lymphoedema. 2006; 19-39).

Joissakin tapauksissa potilaat, erityisesti rintasyöpähoitojen jälkeen, voivat hyötyä matalan kompression (15-20mmHg) hoitohihasta lymfaödeeman ehkäisyssä. Hoitohihaa tulisi käyttää erityisesti ”korkean riskin” tilanteissa, kuten lennoilla, urheillessa tai harkitusti kun kättä joutuu käyttämään paljon. Potilaille, joilla on lievää turvotusta, 20-30mmHg kompressiohiha on hyvä. Niille potilaille, joilla on runsaasti turvotusta raajoissa, löytyy useita keinoja turvotuksen vähentämiseen, esimerkiksi lymfahoito ja/tai kompressiosidokset.

Lievemmän kompression tuotteita käytetään myös palliatiivisessa hoidossa oireiden helpottamiseen.

 

Kuinka minimoida riski sairastua lymfaödeemaan?

 • Pidä hyvää huolta ihostasi ja kynsistäsi
 • Noudata tasapainoista dieettiä
 • Pysy normaalipainoisena
 • Vältä tiukkoja alusvaatteita, vaatteita, kelloja ja koruja
 • Käytä mukavia tukevia kenkiä
 • Liiku ja liikuttele raajojasi
 • Vältä loukkantumisriskiä
 • Vältä altistumista äärimmäisen kylmälle ja kuumalle
 • Käytä tehokkaita aurinkosuojavoiteita ja hyttysrasvoja
 • Käytä hyttysverkkoja elefanttitaudin esiintyvyysalueilla matkaillessasi
 • Käytä kompressiotuotteita, jos lääkäri on sellaisia sinulle suositellut