Krooniset laskimosairaudet

Väsyneet jalat, turvotus ja jalkasärky

Jaloissasi tuntuva epämukava tunne voi olla merkki alkavasta laskimoiden vajaatoiminnasta. Näihin oireisiin kuuluu myös väsymys ja jalkojen särkeminen. Nämä oireet ilmestyvät usein jos istut tai seisot useita tunteja. Kesäaikaan nämä tuntemukset saattavat pahentua lämmön vaikutuksesta. Nämä oireet yhdistetään erityisesti iltaisin esiintyvään jalkojen ja nilkkojen turvotukseen. On olemassa muutamia yksinkertaisia vinkkejä, jotka helpottavat oloasi, jos jaloissasi ilmenee turvotusta matkustaessasi pitkiä aikoja (lentokoneessa, autossa, junassa tai bussissa). Yölliset jalkakrampit ovat harvoin oire laskimoiden vajaatoiminnasta. On tärkeä tietää, että kaikki jalkakivut eivät ole merkki laskimoiden vajaatoiminnasta, ja siksi suosittelemmekin lääkärissä käyntiä oikean diagnoosin ja hoidon  varmistamiseksi.

 

Hämähäkkisuonet (teleangiektasiat)

Määritelmä: Merkki pintalaskimoiden vajaatoiminnasta, laskimot alle 1mm paksuja.

Hämähäkkisuonet ovat pieniä, laajentuneita pinnallisia laskimoita, joita kutsutaan myös teleangiektasioiksi. Ne voivat sijaita missä tahansa jalan alueella. Reiden alueella ne ovat yleensä vain esteettinen ongelma. Nilkan alueella ne voivat olla merkki vakavasta laskimoiden vajaatoiminnasta. Kannattaa näyttää hämähäkkisuonia lääkärille, jotta lääkäri voi tutkia onko sinulla laskimoiden vajaatoimintaa. Hämähäkkisuonet on mahdollista myös hoitaa yksinkertaisella pienellä toimenpiteellä.

 

Suonikohjut

Määritelmä: Ihonalainen laskimolaajentuma, joka on vähintään 3mm leveä. Mittaus tulee suorittaa seisaallaan.

Suonikohjut ovat merkki vakavammasta laskimoiden vajaatoiminnasta. Suonikohju on laajentunut, mutkainen pinnallinen laskimo, jossa on vioittuneet laskimoläpät. Laskimoläppien vian takia laskimoiden veri valuu ”väärään suuntaan”. Tätä kutsutaan veren takaisinvirtaukseksi. Suonikohjut  voivat olla kivuliaita tai päinvastoin täysin kivuttomia. Niitä voi olla jalkaterässä, pohkeessa, reidessä tai koko jalan alueella. Jos niitä ei hoideta, voivat ne aiheuttaa vakavia komplikaatioita.

 

Krooninen laskimoiden vajaatoiminta

Määritelmä: Termi ”krooninen laskimoiden vajaatoiminta” tarkoittaa sitä, että verenkierto laskimoissa sydämeen päin ei toimi kunnolla. Krooninen laskimoiden vajaatoiminta on etenevä sairaus, joka saattaa edetessään aiheuttaa turvotusta, ihon värimuutoksia sekä jopa säärihaavoja.

 

Turvotus

Määritelmä: Nesteen määrä ihossa ja ihonalaiskudoksessa on lisääntynyt, ja se havaitaan yleensä painamalla sormella jalkaa. Laskimoturvotus esiintyy yleensä nilkan alueella mutta voi myös laajeta sääreen.

Alaraajan turvotusta esiintyy jos veri pakkautuu pinnallisiin ja/tai syviin laskimoihin, ja laskimopaine nousee. Laskimopaineen noustessa nestettä tihkuu hiussuonista kudoksiin aiheuttaen turvotusta (lähinnä jalkaterän ja nilkan alueelle). Kaikki turvotus ei kuitenkaan ole laskimoperäistä. Ota yhteyttä lääkäriisi oikean diagnoosin selvittämiseksi.

SIGVARIS –lääkinnällisten hoitosukkien käyttö vähentää turvotusta tai jopa poistaa sen kokonaan. Keskustele lääkärisi kanssa lääkinnällisen hoitosukan kompressiovoimakkuudesta.

 

Staasiekseema

Määritelmä: Punoittava ihottuma, joka esiintyy melkein yksinomaa säären alueella. Voi edetä jopa säärihaavaksi. Usein esiintyy lähellä suonikohjuja, mutta voi esiintyä muuallakin säären alueella.

 

Ihon värimuutokset

Määritelmä: Ihon värin muuttuminen punertavan ruskeaksi. Laskimopaineen noustessa pintaverisuonista tihkuu punasoluja kudokseen. Pilkkoutuessaan hemoglobiini muuttuu ruskeaksi. Värimuutos ilmestyy usein nilkan alueelle, mutta voi laajentua jalkaterän ja säären alueelle. Värimuutos ei poistu, vaikka vaurioitunut laskimo hoidetaan leikkauksella tai skleroterapialla.

 

Lipodermatoskleroosi

Määritelmä: Paikallinen krooninen ihon ja ihonalaisen kudoksen tulehdus ja arpeutuminen, joka joskus liittyy akillesjänteen arpeutumiseen ja kontraktuuraan. Lipodermatoskleroosi voidaan sekoittaa ruusuun, mutta lipodermatoskleroosiin ei liity kuumetta tai muita yleisoireita, joita ruusuun liittyy. Lipodermatoskleroosi on merkki vakavasta laskimoiden vajaatoiminnasta.

 

Säärihaava

Määritelmä: Laskimoiden vajaatoiminnan aiheuttama ja ylläpitämä ihorikko, joka esiintyy useimmiten nilkan alueella. Säärihaava on avohaava, joka ei parane spontaanisti. Sijaitsee yleensä nilkan sisäsyrjällä. Säärihaavan aiheuttaa laskimoiden vajaatoiminnasta johtuva hidas veren virtaus. Säärihaava saadaan paranemaan ainoastaan, jos huonosti toimiva laskimo poistetaan tai käytetään hyvin vahvaa kompressiota. Vain lääkäri voi määrätä sopivan hoitomuodon kussakin tapauksessa.

Lähteet:

Eklof B, Rutherford RB, Bergan JJ, Carpentier PH, Glovicski P, Kistner RL, et al. Revision of the CEAP Classification of Chronic Venous Disorders: Consensus Statement. J Vasc Sur 2004; 40:1248-52.

Saarelma, O. Turvotus. 2014. Duodecim. Terveyskirjasto. Verkkoartikkeli. http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00338

Tuuliranta M, Aittola V, Saarinen J, Savolainen, A. Alaraajojen laskimoiden vajaatoiminta. 2010. Duodecim. Terveyskirjasto. Verkkoartikkeli. http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=hoi05030