Akuutit laskimosairaudet

Laskimotulehdus, syvä laskimotukos ja keuhkoembolia ovat vakavimpia laskimosairauksia. Nämä akuutit häiriöt ilmestyvät usein ilman mitään ennakkovaroitusta, tai jonkin laukaisevan tapahtuman, kuten leikkauksen, jälkeen. Laskimotulehdus, syvä laskimotukos ja keuhkoembolia voivat johtua myös laskimoiden vajaatoiminnasta.

 

Pinnallinen laskimotukkotulehdus

Pinnallinen laskimotukkotulehdusnen tromboflebiitti on laskimotukos (thrombus), joka syntyy suonikohjuun tai pinnalliseen laskimoverkostoon heti ihon alle. Tukokseen liittyy usein myös laskimon tulehdus (flebiitti). Osa suonikohjusta muuttuu yhtäkkiä punaiseksi, lämpimäksi, kivuliaaksi ja kovaksi. Tulehdus voi levitä laskimoa ylös- ja alaspäin. Keuhkoembolian riski on pieni, mutta olemassa. Lääkärissä käynti on välttämätöntä. Pinnallinen laskimotukos voi laajentua syvempiin laskimoihin ja aiheuttaa jopa syvän laskimotukoksen. Erityistä syytä laskimotukkotulehdukselle ei ole. Joskus pienikin laskimon vaurio voi aiheuttaa laskimotukkotulehduksen, varsinkin jos ihmisellä on suonikohjuja.

Hoitona on 20-30 mmHg SIGVARIS-lääkinnällisten hoitosukkien käyttö, kävely ja paikallisten tulehduskipulääkkeiden käyttö. Suonikohjun kirurginen poisto on myös yksi hoitomenetelmistä.

 

Syvä laskimotukos

Syvä laskimotukos on alaraajan laskimossa oleva verisuonitukos. Verisuonitukos voi olla kiinni verisuonen seinämässä tai se voi liikkua suonen sisällä. Seuraavat tekijät voivat vaikuttaa syvän laskimotukoksen muodostumiseen:

  • veren virtauksen muutos
  • veren koostumuksen muutokset
  • vaurio verisuonen sisäseinämässä

Veren virtauksen muutos voi olla seurausta pitkästä paikallaan olosta (pitkittynyt lepo sängyssä,  raajan liikkumattomuus esim. kipsauksen johdosta, pitkät ajat istuen matkustaessa esimerkiksi lentokoneella, autolla tai junalla). Veren koostumuksen muutokset voivat johtua hormonaalisista muutoksista, tupakoinnista, syövästä. Verisuonen seinämä saattaa vaurioitua kaikenlaisten vammojen seurauksena (onnettomuus, tulehdukselliset sairaudet, syöpä). Vanhemmat ihmiset ovat korkeammassa riskissä sairastua syvään laskimotukokseen. Kuitenkin sellainenkin, jolla ei ole ollut aiemmin mitään laskimo-ongelmia voi myös sairastua syvään laskimotukokseen.

Tyypillisimmät syvän laskimotukoksen oireet:

  • Akuutti kipu pohkeessa
  • Pohje tuntuu kovalta
  • Kivulias turvotus nilkassa, voi nousta polveen saakka, jopa reiteen
  • Kuumottava iho

Pohjekipu voi tehdä kävelemisestä hankalaa. Iholla on kuumotuksen tunnetta ja iholla voi näkyä aavistuksen sinertävä tai punertava kohta. Kuitenkin, melkein 50 prosentissa tapauksista oireita ei ole.

Kun edeltäviä oireita ilmenee, tulee mennä lääkäriin mahdollisimman pian diagnoosin varmistamiseksi. Diagnoosi varmistetaan ultraäänellä, joka on kivuton ja riskitön menetelmä. On olemassa myös verikoe, D-Dimeeri, joka mittaa veressä lähiaikoina tapahtunutta hyytymistä. Pikainen diagnoosi ja hoito vähentääkin merkittävästi komplikaatioriskiä.

Syvän laskimotukoksen hoitona käytetään veren hyytymistä ehkäiseviä lääkkeitä (antikoagulaatiohoito) ja 30-40mmHg paineen SIGVARIS -lääkinnällisiä hoitosukkia, jotka vähentävät oireita merkittävästi ja pitkään. Hoitosukat antavat myös mahdollisuuden liikkua ja osallistua päivittäisiin aktiviteetteihin.

Molempia hoitokeinoja jatketaan useiden viikkojen tai kuukausien ajan. Syvä laskimotukos saattaa kehittyä keuhkoemboliaksi, mutta keuhkoembolian riski minimoidaan oikealla hoidolla.

 

Keuhkoveritulppa

Kun verisuonitukos, tai sen osa irtoaa suonen seinämästä, ja lähtee kulkemaan pitkin verisuonta kohti keuhkovaltimoita ja keuhkoja, on syntynyt keuhkoveritulppa. Useat syvää laskimotukosta sairastavat potilaan sairastuvat tietämättään myös keuhkoveritulppaan. Keuhkoveritulppa on syvän laskimotukoksen vaarallisin komplikaatio, koska se voi olla hengenvaarallinen.

Keuhkoveritulpan oireita ovat akuutti rintakipu (hengityksestä riippuvainen kipu), levottomuus, hengenahdistus, veriset yskökset, merkittävä verenpaineen nousu, nopea sydämen syketaajuus. Koska nämä oireet voivat liittyä myös muihin sairauksiin, saattaa keuhkoveritulppa jäädä herkästi huomaamatta.

 

Post-tromboottinen oireyhtymä

Yksi kolmasosa syvän laskimotukoksen sairastaneista kehittää pitkällä aikavälillä komplikaation, jota kutsutaan post-tromboottiseksi oireyhtymäksi. Tähän oireyhtymään liittyy krooninen kipu, turvotus ja jalan värin muuttuminen, säärihaavojen kehittyminen. Nämä kaikki ovat tukoksen vaurioittamien laskimoläppien heikentyneestä toiminnasta johtuvaa. Syvä laskimotukos myös uusii herkästi. Post-tromboottisen oireyhtymän vaikutukset kestävät pitkään ja heikentävät elämänlaatua.

Post-tromboottista oireyhtymää voidaan ehkäistä ja hoitaa käyttämällä lääkinnällisiä hoitosukkia. Puolet syvän laskimotukoksen sairastaneista eivät parane kokonaan. Syvien laskimoiden läpät ovat peruuttamattomasti vaurioituneet ja tämä voi johtaa jalkojen väsymiseen, kipuihin, turvotukseen ja ihon värin muuttumiseen jaloissa. Näiden vaivojen esiintyvyys ja vakavuus vähenee käyttämällä lääkinnällisiä hoitosukkia.

 

Suonikohjujen verenvuoto

Yhtäkkinen, tai esimerkiksi jalan satuttamisesta johtuva, suonikohjun verenvuoto voi aiheuttaa runsaan verenhukan. Verenvuoto tulee useimmiten pinnallisista tai ihonsisäisistä suonikohjuista tai säärihaavasta. Se on suonikohjun vakava komplikaatio, jos sitä ei heti hoidateta. Jos potilas pysyy seisaallaan, hän voi vuotaa hyvinkin runsaasti verta. Verenvuodon tyrehdyttämiseksi tulee jalka nostaa pystöasentoon, sydämen tason yläpuolelle ja painaa haavaa jatkuvasti sormilla. Puristussidettä ei tule käyttää. Verenvuoto loppuu muutaman minuutin kuluttua, jonka jälkeen vuotaneen kohdan päälle tulee laittaa tiukka sidos. Lääkäriin tulee myös hakeutua, jotta vaurioituneelle laskimolle saadaan hoitoa.

 

Lähteet:

Mustajoki, P. Keuhkoveritulppa (keuhkoembolia). 2015. Terveyskirjasto. Verkkoartikkeli. http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00843

Mustajoki, P. Pinnallinen laskimotulehdus. 2016. Duodecim. Terveyskirjasto. Verkkoartikkeli. http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00688

http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00039