Laskimosairaudet

Mitä ovat laskimosairaudet?

Laskimosairaudesta kärsivällä potilaalla jalkojen laskimoiden seinämät ovat pehmentyneet ja laskimon sisällä olevat pienet läpät ovat vaurioituneet eivätkä toimi enää normaalisti. Kun laskimoläpät ovat vaurioituneet, joko syvissä tai pinnallisissa laskimoissa, veri virtaa laskimoissa takaisin jalkaterään päin. Tätä kutsutaan takaisinvirtaukseksi (refluksi). Kun pelkästään pinnallisissa laskimoissa läppien toiminta on heikentynyt, täytyy syvempien laskimoiden kuljettaa enemmän verta sydämeen päin. Kompensoidakseen laskimot laajentuvat ja läpät eivät pääse sulkeutumaan kunnolla. Kun tämä tapahtuu, kuten suurimmassa osassa vakavia suonikohjuja, syvien laskimoiden toimintaa heikentyy myös. Kun veri ei kulje enää tehokkaasti jalassa ylöspäin, eivät perifeeriset suonet enää tyhjenny edes kävellessä. Näin laskimon paine ei laske. Tätä tilaa kutsutaan krooniseksi laskimoiden vajaatoiminnaksi ja se voi aiheuttaa turvotusta, ihomuutoksia ja joissakin tapauksissa jopa säärihaavoja.

 

SIGVARIS –lääkinnällisten hoitosukkien käyttö yhdessä liikkumisen kanssa helpottaa laskimoiden verenvirtausta sydämeen päin, vähentää  laskimoiden painetta ja hidastaa sairauden etenemistä.

 

 

Mikä aiheuttaa laskimoiden vajaatoimintaa

Laskimoiden vajaatoiminnan syitä ei ole saatu vielä selvitettyä. Riskitekijöitä selitettäessä tulee erottaa suonikohjut ja krooninen laskimoiden vajaatoiminta toisistaan.

Suonikohjujen riskitekijät:

  • geneettiset tekijät (suvussa suonikohjuja)
  • sukupuoli (yksi kolmesta naisesta ja yksi viidestä miehestä sairastaa)
  • raskaus (30% naisista saa suonikohjuja ensimmäisen raskauden aikana ja 55% uudelleensynnyttäjistä saa suonikohjuja raskautensa aikana)
  • ikä (yli 50 vuotiaat saavat todennäköisimmin suonikohjuja)

Kroonisen laskimoiden vajaatoiminnan riskitekijät:

  • ammatit, joissa joutuu istumaan tai seisomaan pitkiä aikoja yhtäjaksoisesti
  • sukupuoli (naisilla yleisempää kuin miehillä)
  • ylipaino (voi kehittyä ilman että laskimoissa on takaisinvirtausta tai tukoksia)
  • ikä (yleisempää iäkkäämmillä ihmisillä)

 

Voiko laskimosairaudesta parantua?

Suonikohjujen vaurioituneita laskimoläppiä ei voi korvata tai korjata. Pinnallista laskimoiden paluuvirtausta voidaan hoitaa kirurgisella laskimon poistolla tai esimerkiksi suonikohjun vaahdotuksella. Syvien laskimoiden vajaatoiminnasta johtuvaa laskimosairauden, kuten post-tromboottisen oireyhtymän, hoito on hankalampaa.

Krooninen laskimoiden vajaatoiminta kehittyy ajan kuluessa. Asiantuntijat, lääkärit, verisuonikirurgit, ovat sitä mieltä että lääkinnällinen hoitosukka on laskimoiden vajaatoiminnan hoidon perusta. Tästä syystä lääkinnällinen hoitosukka toimii lääkkeen tavoin.

Käyttämällä SIGVARIS lääkinnällistä hoitosukkaa ja liikunnalla parannat laskimoiden paluuvirtausta, vähennät laskimopainetta ja hidastat sairauden etenemistä.